معاونت غذا و دارو

زير عنوان : گزارشی از خطرات منوکسیدکربن در خوزستان
 ۱۳۹۰/۱۱/۲۵
منبع خبر : روابط عمومی معاونت غذا و دارو

بیشتر افراد از خطرات گاز مونوكسید كربن(co) آگاهی لازم را ندارند و به همین دلیل همه ساله با آغاز فصل سرما تعداد زیادی از افراد بر اثر مسمومیت با این گاز جان خود را از دست می دهند، همچنینآمار مرگ و میر بر اثر خفگی با گاز مونوکسید کربن در استان خوزستان در 7 ماهه امسال بیش از  10 نفر بوده و با آغاز فصل سرما قطعا این آمار افزایش  قابل ملاحظه ای  داشته است.
دكتراحمد قرباني متخصص پزشكي قانوني و مسموميت های استان خوزستان با اعلام این خبر گفت: خفگی و مسموميت با گاز مونوکسید کربن ( CO ) بيشتر در بناهاي نوساز و يا در حال تعمير كه مشكلي در تهويه دارندديده مي شود.
 وی با بیان اینکه آلودگي هاي مختلف موجود در هوا مي تواند بصورت حاد و يا مزمن باعث ایجاد عارضه های  خطرناک و حتي مرگ شود، افزود: برخی از این آلودگی ها شامل درجه حرارت بالا، نور خورشيد، هيدرو كربن هاي توليد شده توسط اتومبيل ها،سولفيد هيدروژن، مونو اكسيد كربن و غیره است.
دکتر قربانی با اشاره به اینکه گاز مونوكسيد كربن كه به اختصار CO خوانده مي شود يك گاز بدون رنگ و بو است تصریح کرد: این گاز قدرت كشندگي بالايي در حيوانات و انسان دارد زيرا که جايگزين اكسيژن موجود در خون شده و باعث خفگي و مرگ سلول ها در دستگاه های بدن مي شود .
رئیس بخش آی سی یوی مسمومیت های بیمارستان رازی اهواز همچنین خاطرنشان کرد: گاز مونوکسید کربن ماحصل سوخت ناقص مواد سوختي و حرارت زا از قبيل وسايل نقليه، آبگرمكن، انواع بخاري، چراغ هاي خوراك پزي و غیره است.
عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهوازبا بیان اینکه مسموميت با گاز co  با توجه به ميزان غلظت در هوا و زمان تنفس شخص از اين گاز داراي علايم مختلف است اظهار داشت: اولين و ساده ترين علايم مسموميت با این گاز  شبيه به علائم سرماخوردگي بدون تب است مانند سردرد، خستگي، تهوع، سرگيجه و تنفس هاي كوتاه كه خيلي از بيماران مسموم در اين مرحله تشخيص داده نمي شوند و بيماران با اين علايم احساس خواب مي كنند و به خواب رفته و به همين دلیل باعث مي شود كه زمان در معرض قرار گرفتن با اين گاز بيشتر شده و روند جايگزيني گاز با اكسيژن خون تسريع يابد و در نهايت شخص ديگر از خواب بيدار نشود.
این مقام مسوول با بیان اینکه در مقادير با غلظت بالاي اين گاز بيمار دچار تاري ديد، عدم تعادل و توانايي در ايستادن، گيجي، منگي، تهوع و استفراغ شديد مي شود و در مقادير بسيار بالاي اين گاز بيمار بطور ناگهاني فوت
مي كند .
دکتر قربانی با اشاره به آغاز فصل زمستان و سرد شدن هوا به شهروندان خوزستانی توصيه کرد: برای حفظ سلامتي خود و خانواده خویش از سالم بودن وسيله گرمازا اطمينان حاصل کرده و همه رابط ها و اتصالات گازي را چك کنند، در محيط هاي بسته مانند گاراژ و پاركينگ ها وسيله نقليه را خاموش کرده و در اين محل قرار نگيرند، همه وسايل گرما زا بايد به سيستم تهويه و دودكش مناسب مجهز شوند، در موقع قطع ناگهاني و برقراري مجدد جريان گاز از بسته بودن شير وسايل گاز سوز اطمينان حاصل کنند، از وسايل گرمازا در حمام و همچنین از زغال برای گرم كردن منزل و محل كار استفاده نکنند و  در صورت احساس ضعف، بيحالي و سردرد سريعاً محيط را ترك و به محيط با هواي آزاد بروند.
وی همچنین افزود:در مواجه با افراد مسموم نخستین اقدام ضمن حفظ خونسردي انتقال مسموم به هواي آزاد و سپس  اطلاع به اورژانس است و از دادن هرگونه مواد محرك و استفراغ آور به بیمار مسموم  اكيداً خودداري کنند.
در ادامه گزارش با ( رویا ص) خانم 35 ساله اهوازی، در زمینه آگاهی وی از خطرات مسمومیت با گاز مونوکسید کربن گفتگو کردم
وی گفت: ما در منزل از  بخاری گازی بدون دودکش استفاده می کنیم و خیال ما در فصل زمستان راحت کرده  است.
خانم (رویا ص) می گوید: به علت اینکه آپارتمان نشین هستیم و منزل ما سریعتر سرد می شود، همیشه این بخاری در این فصل روشن است و منزلمان را گرم می کند و نیازی نمی بینم که دریچه ای باز یا سیستم تهویه ای در اتاق منزل برای آن نصب کنیم.
وی این را هم گفت: من تاکنون هیچگونه هشدار یا اطلاع رسانی  در خصوص خطرات استفاده از بخاری بدون دود کش یا مسمومیت با گاز مونوکسید کربن از سوی مسوولان مربوطه در در صداو سیمای استان یا روزنامه های محلی  استان به عینه مشاهده نکرده ام .

با خانم دکتر اعظم توسرکانی کارشناس مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم  معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در این زمینه گفتگو کردم.
وی با بیان اینکه گاز مونوكسيدكربن، گازي بي رنگ، بي بو و بي مزه است و مسموميت با آن به آسانی رخ می دهد گفت: اين گاز سريع در هوا پخش می شود و قدرت انفجار و احتراق ندارد.
دکتر توسرکانی با اشاره به اینکه علایم مسموميت حاد و مزمن با مونوكسيدكربن مي تواند طيف وسيعي از علائم را كه در بيماري هاي مختلف ديده می شود باعث شود، تصریح کرد:  متاسفانه بسياري از این علائم به سرماخوردگي شبیه است و فرد  دچار آب ريزش بيني، سردرد و سوزش چشم مي شود و بیشتر افراد در اين مواقع فكر مي كنند به دليل سردي هوا دچار سرماخوردگي شده اند و سعي در خوابيدن دارند.
کارشناس مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی اهواز، با بیان اینکه علایمي همچون سردرد، بي اشتهايي، حالت تهوع، فراموشي، سرگيجه و تحريك پذيري در مسموميت¬هاي مزمن به دليل شباهت با علائم ساير بيماري¬ها تشخيص این نوع مسموميت را  مشكل مي سازد،  خاطرنشان کرد: جوشكاران، مكانيك¬ها، آتش نشانان، افراد شاغل در ترمينال¬هاي اتوبوس، افسران پليس، رانندگان تاكسي، افرادي كه با مواد شيمايي آلي كار مي¬كنند و همه كارگراني كه در محيط هاي بسته از چراغ نفتي استفاده مي كنند در معرض خطر مسموميت با گاز مونوكسيد كربن هستند.
وی با اشاره به اینکه نوزادان، زنان باردار، سالمندان، افراد با سابقه داشتن بيماري هاي قلب و ريه و افراد مبتلا به بيماري¬هاي خوني بيشتر از ساير افراد دچار عوارض ناشي از مسموميت با گاز مونوكسيدكربن مي شوند، تاکید کرد: پيشگيري تنها راه اجتناب از مسموميت با این گاز است و به همین  منظور بخاري، شومينه، آبگرمكن و هرگونه وسائل گازي بايد توسط افراد متخصص طبق دستورالعمل كارخانه سازنده نصب شده و از وصل بودن دودكش و عدم انسداد آن اطمينان حاصل شود.